psihologie | psihoterapie | poligraf | teste | consultanta psihologica
International Polygraph Services
Str. Ermil Pangrati, nr.8, et.1, ap.2
Sector 1, Bucuresti
Mobil: 0741.144.415
Fax: 0311.07.05.03
E-Mail: 
psihopoligraf@yahoo.com
PSIHO - CONSULT DC
Informatii generale
 
      Poligraful (detectorul de minciuni) este un instrument e inregistrare a reactiilor psihofiziologice care analizind constiinta subiectului cauta sa evidentieze daca acesta reda cu fidelitate si sinceritate informatiile si derularea faptelor. Functionarea poligrafului se bazeaza pe faptul ca o minciuna spusa constient produce tensiune emotionala care la rindul ei induce modificari ale reactiilor fiziologice acestea fiind inregistrate sub forma unor diagrame. Testarile poligraf sunt utile in cazuri de furt, frauda, jaf, verificarea declaratiilor, scurgeri de informatii, dovedirea nevinovatiei, doping, fidelitate, abuz sexual, verificarea sinceritatii si seriozitatii persoanelor care doresc angajarea (verificare curriculum vitae).
 
Testarile pot fi facute si preventiv in firmele cu risc crescut de frauda:
 
-     Firme de paza si protectie
-     Magazine si supermarketuri
-     Agentii de recrutare personal si plasare a fortei de munca in strainate
-     Firme de cleaning
-     Case de schimb valutar si casierii
-     Agentii imobiliare
-     Firme de curierat si transport valori,etc.
 
      Testarile poligraf se fac cu echipament computerizat de ultima generatie, productie SUA, de catre specialist pregatit de POLYSCAN IPS din Madrid si autorizat de COLEGIUL PSIHOLOGILOR si MINISTERUL MUNCII din Romania..
 
     PSIHO-CONSULT DC, prin reprentanta ei psiholog Carmen Dumitrescu, este membra a "Asociatiei Europene de Poligraf" si are acordul acesteia in desfasurarea testarilor poligraf.
 
 
 POLIGRAFUL - Principii de functionare
 
        Poligraful inregistreaza reactiile psihofiziologice caracteristice starilor de tensiune emotionala. La baza folosirii tehnicii poligraf sta faptul ca o minciuna spusa constient, pe linga efortul mintal pe care il necesita, produce si o anumita stare de tensiune emotionala (teama). Producera tensiunii emotionale isi are originea in declansarile involuntare ale sistemului neurovegetativ concomitent constientizarii pericolului si in intirzierea prin aceasta a instinctului de autoconservare.
 
        Ca rezultat apare un intreg cortegiu de reactii fiziologice ce pregatesc organismul pentru a face fata situatiei: respiratia devine mai profunda, ritmul cardiac mai frecvent, tensiunea arteriala creste, apare afluxul de singe catre inima si muschi, modificari electrice in piele atit de rezistenta electrica cit si de potential. “
 

Col. R Tudorel Butoi
,,Psihologia interogatoriului judiciar” 
 
 
 
ISTORIC
 
              De-a lungul timpului progresele stiintei si tehnicii au fost privite cu scepticism iar inventatorii, pentru a-si impune ideile au trebuit sa depasasca obstacolele menite sa-i opreasca din drum. Descoperirea minciunii a pasionat oamenii inca din cele mai vechi timpuri si i-a motivat in cercetarile lor pentru elaborarea unui aparat care sa ajute la depistarea comportamentului simulat.
 
              In 1895 Caesare Lambroso experimenta “Hidrosfigmograful”, un aparat primitiv ce masura variatiile de puls cu ajutorul unui cilindru pe care era aplicat negru de fum, acesta fiind invirtit de un mecanism de ceasornic. W.M. Marston in 1917 incerca sa depisteze minciuna inregistrand tensiunea sistolica iar Vittorio Benussi inregistrind modificarile respiratorii.
 
              “Unul din marii precursori ai actualelor tehnici a fost psihologul germano-american Hugo Munsterberg, care s-a preocupat mult de problema martorilor si a declaratiilor lor veridice sau false. In acelasi an 1908, James MacKenzie, celebrul cardiolog briatnic, si-a denumit aparatul “The Ink Polygraph” (poligraful cu inscriptor in cerneala), slujind drept model pentru J.A.Larson (devenit psihiatru din ofiter de politie), care a construit apoi (1922) cardio-pneumo-psihograful reprezentind prima generatie a poligrafului perfectionat utilizat in zilele noastre.” In prezent exista in lume doua firme importante care produc poligrafe, ambele in SUA, Stoelting cu reprentanta in Europa la Madrid si Laffaette cu reprentanta in Israel.
 
              In tara noastra, tehnica poligraf a fost introdusa in 1976 de locot. psih. Tudorel Butoi care dupa un stagiu de documentare, pregatire in Iugoslavia foloseste poligraful in cadrul Politiei Capitalei si dupa 1990 ajuta la elucidarea unor cazuri de criminali in serie, celebre la acea vreme (taximetristii mortii, Stroe Adrian si Pascu Nicolae) si a altor numeroase cazuri.
 
               In prezent col. r. Tudorel Butoi isi dedica activitatea aprofundarii investigatiilor in tehnica poligraf cu aplicatie indeosebi in departamentul comercial si detectivistica privata.